El GER-EA col·labora en el XI CURS D’INICIACIÓ A L’ORNITOLOGIA. 10-12 Febrer 2017

El passat cap de setmana del 10 al 12 de febrer s’ha celebrat un curs d’iniciació a l’ornitologia a la localitat de Vinaròs.

El curs ha estat organitzat pel grup APNAL-Ecologistes en Acció de Vinaròs.

El curs s’ha celebrat al Saló d’actes de la Caixa de Vinaròs.

Amb els temes i activitats següents:

Divendres 10 de febrer:

  • «Conceptes bàsics i claus en la identificació de les aus«. A càrrec d’Enrique Luque (APNAL-EA).

Dissabte 11 de febrer:

Xarrades:

  • «El món de les gavines i claus per a la seva identificació«. A càrrec de Pepe Greño (SEO-Castelló).
  • «Espècies beneficioses. Caixes niu i menjadores d’aus«. A càrrec de Deborah Fandos (APNAL-EA).
  • «Identificació de les aus rapinyaires: Hivernants«. A càrrec de Josep Bort (GER-EA).
  • «Passeriformes hivernants i anellament científic d’aus«. A càrrec de Juan Antonio Muyas (Grup Au d’Anellament)

Activitats:

  • Observació de gavines a la platja S de Peníscola, platja del Fortí i port de Vinaròs.

Diumenge 12 de febrer

Activitats:

  • Anellament d’aus (Soterranyes Baixes, Vinaròs), a càrrec de Juan Antonio Muyas.
  • Observació d’aus al Delta de l’Ebre.

Comentari dels organitzadors:

Amb una acollida inesperada, donem per finalitzada la XI edició del curs d’iniciació a l’ornitologia de APNAL-Ecologistes en Acció de Vinaròs, amb la col·laboració de GER-EA Vila-real i SEO-Grup Local Castelló.

Tres dies intensos en què els experts ens han posat al dia sobre les generalitats d’aus, identificació de gavines i rapinyaires i anellament científic. Gràcies a Jose Luis Greño, Josep Bort i Juan Antonio Muyas per això.

En les sessions de camp hem pogut posar en pràctica l’après en la teoria visitant llocs com les platges de Peníscola, Soterranyes Baixes o el Parc Natural del Delta de l’Ebre. En aquest últim lloc, en una sessió maratoniana, vam poder observar un total de 47 espècies d’aus (incloem algunes fotos).

Gràcies a tots per participar. Us esperem a la propera.

Sonia Monferrer Ventura, Tania Fandos Fernández, Alex Sebastià Moya, Felip Fredo Berto Gil Climent, José Luis Greño Ruíz, Josep Bort Cubero, Quique Luque Lopez.

Per a més informació: APNAL-EA ,

http://www.ecologistasenaccion.es/article33751.html

Dia mundial de les Zones Humides. Marjal La Llosa – Almenara. 02/02/2017

El dia 2 de febrer és el dia mundial de les zones humides, i com tots els anys el GER-EA intenta cridar l’atenció a la societat sobre la importància d’aquests enclavaments, que encara que molts estan declarats com protegits, però la veritat és que estan totalment abandonats per les administracions reponsables. A Castelló hi ha alguns que estan protegits totalment o parcialment, com el Prat de Torreblanca-Cabanes, marjal de Peníscola, marjal d’Almenara, desembocadura del Millars i últimament la Llacuna de Sant Mateu, però hi ha molts més abandonats, amb intents de dessecació com la marjal d’Orpesa, el Quadro de Santiago a Benicàssim, el Pou a Nules, la desembocadura del riu Belcaire en Moncofa o la marjal de Xilxes.

Zones totes elles amb un gran valor ecològic i abandonades al seu deteriorament, el principal perill és la contaminació, dessecació i urbanització dels mateixos.

Recordem que els valors de les zones humides, són ecològics, socials i econòmics, que van des de l’equilibri hídric, el manteniment d’una fauna única i en perill d’extinció, fins l’esplai i explotació sostenibles dels seus recursos naturals.

El passat 29 de gener, celebrarem el Dia Mundial de les Zones Humides, desplaçant-mos a la Marjal d’Almenara. Activitat organitzada per Castelló en Ruta i SEO-Birdlife i el GER-EA va fer de guia per la marjal, explicant als assistents la importància de l’aigua i la seva procedència i les espècies d’aus existents a la marjal.

A les 10 h. ens trobem a la zona de l’aparcament de l’Estany, des d’alli vam iniciar la ruta pujant a sobre de la muntanyeta per tenir una gran perspectiva de tota la marjal, observant no solament la zona de l’Estany sinó totes les finques de cultiu inundades tant del municipi d’Almenara com de la Llosa.

Baixant de la muntanyeta, vam poder observar l’entrada d’aigua cristal·lina i dolça provinent de la Sª d’Espadà pel que es coneix com «Ullals», aportant l’aigua a la zona dels Estanys i part de la marjal.

Des alli anem per la senda ecològica que envolta el Estanyet, per cert ple de pescadors, cap a la zona de l’observatori d’aus. La gran sorpresa va ser veure l’observatori totalment cremat, cosa que ens impacte a tots els assistents, comentant que per més Educació ambiental que fem des fa anys, el resultat és el que tením davant dels ulls. En aquesta zona inundada vam poder observar alguna corba marina grossa (Phalacrocorax carbo) i coll verds (Anas platyrhynchos).

    

 

A continuació i degut a l’alt nivell d’inundació dels camins per les passades pluges, canviem la ruta inicial i ens dirigim cap als arrossars de la Llosa. Durant el trajecte disfrutem de diferents espècies d’aus com garseta blanca (Egretta garzetta), esplugabous (Bubulcus ibis), agró blau (Ardea cinerea), així com de petits ocells com el teuladí de canyar (Emberiza schoeniclus),  el botxí meridional (Lanius meridionalis), el trist (Cisticola juncidis), gafarrons (Serinus serinus), mosquiteres (Phylloscopus collybita), pit-rojos (Erithacus rubecula), pinsans (Fringilla coelebs), verderol (Chloris chloris), cua-roja fumada (Phoenicurus ochruros), etc..

Continuant pel camí arribem als arrossars de la Llosa totalment inundats, trucant l’atenció tres grues (Grus grus) que estaven menjant a la zona seca del arrozar, a més una parella d’arpellot de marjal planejaven intentant aconseguir aliment. 
Ens desplacem per la pista fins arribar a la finca de Peris, arrozar també inundat i amb centenars d’aus alimentant-se. Les espècies identificades i més cridaneres 5 agróns blancs (Egretta alba), diversos centenars de picaport (Plegadis falcinellus), un grup d’uns 40 corba marina grossa. Grups molt grans de gavines vulgars (Chroicocephalus ridibundus), entre les quals apareixia alguna gavina corsa (Larus audouinii) i diverses desenes de gavinot argentat mediterrani (Larus michahellis), amb algunes gavinot fosc (Larus fuscus), menjant crancs americans. Altres espècies, com les merites (Vanellus vanellus) ens van fer gaudir del matí, i petites aus com la cueta blanca (Motacilla alba), i el pit blau (Luscinia svecica), y decenes de roquer (Ptyonoprogne rupestris),…

Fem una parada per a esmorzar, un parell de fruites i un glop d’aigua, i sobre les 12h. continuem per camins de la marjal, trucant l’atenció un grup d’unes 70 agró blaus totes alineades prenent el sol. Ja tornant cap als cotxes, un arpellot de marjal mascle ens va sorprendre amb les seves vol, realitzant picats contra un altre arpellot jove, al mateix temps una muixeta estava planegant sobre la zona de joncs.gaudint els assistents d’aquestes rapinyaires intentant plasmar una fotografia en vol.

 

A les 13:30 h. vam acabar després de donar un bon passeig (5,2 km. de distància), observant la bellesa de la zona humida de la marjal de la Llosa – Almenara.
El temps ens va acompanyar durant tota la ruta, fent molt agradable els comentaris i observacions dels assistents.

 

Per a més informació:

Educació Ambiental. Taller de caixes niu a les escoles. 15/12/2016

Hf-Escola-Vilanova-15-12-20Hf-Escola-c-Vilanova-15-12-El passat 15 de desembre membres del GER-EA ens vam desplaçar a l’escola de la localitat de Vilanova d’Alcolea a realitzar dins el projecte «Recuperació de territoris abandonats de cria d’àguila de panxa blanca a Castelló», un taller de construcció de caixes niu.

Es van realitzar dos grups d’alumnes, un 3 a 6 anys i un altre de 7 a 10 anys, fent partícip en tot moment als alumnes i als propis mestres en la confecció de les caixes nius.

Es van construir caixes per a petits passeriformes, especialment Totestiu (Parus major).

Hf-Escola-gg-Vilanova-15-12 Hf-Escola-ddd-Vilanova-15-1 Hf-Escola-dd-Vilanova-15-12 Hf-Escola-d-Vilanova-15-12- Escola-Vilanova-15-12-2016

Hf-Escola-e-Vilanova-15-12-Els xiquets van estar molt participatius en tot moment, i després de la construcció de les caixes, les van signar i les col·loquem en els arbres del pati de l’escola. Perquè fossin conscients de la importància de tenir cura del medi ambient i que tots podem fer petites coses per millorar-lo.

Un cop més vam sortir molt emocionats del taller en veure la resposta tan positiva de tots els alumnes i el gran suport dels mestres.

Educació ambiental a l’escola de la Pobla de Tornesa 10/11/2016. Projecte Àguila de panxa blanca.

Hf-escolaPobla-1El passat 10 de novembre membres del grup GER-EA de Vila-real i de APNAL-EA de Vinaròs, vam realitzar una activitat d’educació, sensibilització i informació del medi ambient, dins el Projecte de «Recuperació de territoris de cria abandonats d’àguila de panxa blanca a Castelló«, a l’escola de la Pobla de Tornesa.

Iniciem la sessió a les 15 h., amb l’exposició d’una xarrada sobre la biologia i problemàtica de l’àguila de panxa blanca a Castelló. Posteriorment es passa un vídeo on es desenvolupa la vida d’una parelles d’àguila de panxa blanca, construint el niu, alimentant els pollets fins que salten del niu i comencen una vida solitària. Documental realitzat per membres del GER-EA amb imatges de parelles de panxa blanca a Castelló. Cal comentar que per treure aquestes imatges s’ha utilitzat una tecnologia d’alta definició i a distàncies entre 300 – 500 m. dels nius per evitar molèsties a les àguiles i polles al niu. Hf-escolaPobla-2
A continuació expliquem als xiquets el projecte que volem fer sobre la recuperació d’un territori de cria abandonat per l’àguila de panxa blanca a Vilanova d’Alcolea, amb la col·locació d’un niu artificial.

Posteriorment els companys del grup APNAL-EA, van donar un taller de construcció de caixes niu, explicant als alumne, d’edats de 7 a 10 anys, la importància de conservar les aus petites (passeriformes), facilitant llocs de nidificació.

Va ser una jornada molt interessant on els mestres ens van ajudar i van donar suport en tot el necessari. Així és molt fàcil divulgar els benecificis del nostre medi ambient i la necessitat de conservar en tot el seu ampli espectre.  http://www.internatura.org/perdicera/fase_educativa.html#lapobla

 Hf-escolaPObla-3 Hf-escolaPobla-4

Projecte de Recuperació dels Territoris de cría abandonats d’àguila de panxa blanca. Educació ambiental en les escoles. 11 y 18 octubre 2016

Escola-11-10-2016-IMG_9341El Projecte de Recuperació de Territoris de cria abandonats d’àguila de panxa blanca, presenta dues grans blocs:

1.- Sobre actuació en el Medi.

2.- Educació, sensibilització i informació ambiental a les escoles.

Durant els dies 11 i 18 d’octubre membres del GER-EA han estat impartint una sèrie de xarrades a les escoles de les poblacions de Vilanova d’Alcolea i de Benlloch.

En aquestes sessions es realitzava una xarrada on explicàvem la importància de conservació i perills de les àguiles de panxa blanca. Alhora explicàvem el projecte de recuperació d’un territori d’àguiles abandonat.

Escola-11-10-2016-IMG_9339 Escola-11-10-2016-IMG_9338 Escola-11-10-2016 IMG_20161018_153327388

Posteriorment a la xarrada es passava un vídeo de la vida d’una parella d’àligues de panxa blanca, realitzat per membres del GER-EA, amb imatges de parelles d’àguiles a la província de Castelló.

Per finalitzar i després d’una ronda de preguntes i comentaris, es van repartir entre els alumnes de 3 a 10 anys, una sèrie de quadernets, tríptics, adhesius i xapes, perquè els xiquets seguissen pensant en les àguiles de panxa blanca.

Esco-b-Benlloch-18-10-2016-Esco-Benlloch-18-10-2016-Algunes fotos de l’activitat: https://goo.gl/photos/LMWPT2Jju2e6gPzT7

Per a més informació de les actuacions del GER-EA sobre la protecció de l’àguila de panxa blanca pots consultar en «Recuperació Territori Aguila de panxa blanca a Castelló«.

 

Activitat de Educació Ambiental del GER-EA a l’Ermitori de Vila-real. 19/07/2016

IMG_4063La nit de 19/07/2016 vam realitzar una nova activitat d’Educació Ambiental adreçada a la població en general. Aquesta vegada amb un itinerari nocturn per sentir mussols, ratpenats, amfibis i diversos insectes.

L’activitat va consistir en desplaçar-nos des de l’Aula de la Natura «El Termet» en l’ermitori de la Mare de Déu de Gràcia a Vila-real. L’itinerari transcorria per la pineda de l’ermita, baixant cap al riu Millars, recorrent les seves riberes fins a la presa «els maxos».

Al final es van ajuntar entre 60 i 70 persones, tot un èxit al nostre entendre, gaudint majors i sobretot els xiquets.

Iniciem l’itinerari a les 22 h. fent diferents parades d’uns 10 minuts per escoltar xots (Otus scops) i altres mussols, i captar les freqüència de diferents ratpenats, acabant cap a les 12 de la nit.

IMG_4125 IMG_4102 IMG_4136 IMG_4192

Anterior al recorregut es va presentar la xarrada sobre el mosquit tigre (Aedes albopictus)  impartida pel biòleg Vicente Sancho de la Conselleria, gaudint de la companyia d’Abel Campos, Vicent Vicent i Josep Carda.

Després Vicente Sancho, va realitzar una activitat d’identificació de ratpenats, mitjançant un aparell de freqüències que distingeix cada espècie, realitzant diverses parades d’escolta.

IMG_4159IMG_4115

Xarrades i excursions en el Màs de Noguera. Educació Ambiental 04-Juliol 2016

Mas-Noguera-c-04-07-2016-IM

Mas-Noguera-h-04-07-2016-Un any més membres del GER-EA, s’han desplaçat al Màs de Noguera en Caudiel, a col·laborar en l’Educació Ambiental amb els monitors del Màs.

La nostra intervenció va consistir en donar una xarrada sobre les Aus Rapinyaires Nocturnes, i posteriorment amb una excursió nocturna per sentir i indentificar de la fauna del lloc.

Poster-Noctirs-julio-2016L’activitat va començar a les 20 h. amb la xarrada «Els nostres rapinyaires nocturns»

A las 21 h. vam sopar al Màs, aliments ecologics que es cultiven i preparen en el mateix Màs de Noguera.

 

Les excursions nocturnes estaven dissenyades per a dos grups:

Grup de 6 a 11 anys conduït per Lidón Badenes i Josep Bort, i el grup de 12 a 16 anys conduït per Sergi Marzá i Juan Luis Bort, membres del GER-EA.

Mas-Noguera-iii-04-07-2016-L’objectiu era escoltar la fauna del lloc a la nit, mussols (Athene noctua), gamarussos (Strix aluco), brúfols (Bubo bubo), saboc (Caprimulgus europaeus), insectes, …. I també ens paràvem en basses per escoltar les granotes i gripaus identificant pel so.

Mas-Noguera-j-04-07-2016-Acabem entre les 23:30 h. i 24 h., en els dos itineraris vam fer diverses parades on els xiquets estaven asseguts en silenci, portant-se de meravella, al mateix temps en algunes basses del recorreguts intentem identificar les espècies que allí es situaven.

 

Mas-Noguera-gg-04-07-2016-IAlhora, les companyes de La Serrania ens van donar una xarrada sobre els ratpenats i unes classes pràctiques sobre com detectar les freqüències i identificar les espècies de ratpenats.

Tot una jornada que ens agrada fer cada ja que l’Educació ambiental és un dels pilars bàsics del nostre grup GER-EA.

 

Penyagolosa. Excursió dels grups ecologistes i naturalistes 30/01/2016.

Penyagolosa-2-05-2015-IMG_8Penyagolosa-b-30-01-2016-IMMapa-1Dissabte passat 30/01/2016, diferents membres de SEO-castelló, APNAL-Ecologistes en acció i GER-EA, ens desplacem al massis del Penyagolosa per fer una accensión fins al pic i desplaçar-nos per la base el massís. Al final ens vam ajuntar 22 persones disposades a pujar al pic.

Penyagolosa--30-01-2016-aIPenyagolosa-1a-30-01-2016-IPiquituerto-30-01-2016-IMG_L’excursió va ser guiada pel company Carlos Izquiedo, gran naturalista i coneixedor de la zona i expert en esport de risc.

Trepador-azul-IMG_2Deixem els cotxes a Sant Joan de Penyagolosa i ens desplacem pel meravellós barranc de la Pegunta cap a la zona alta. Durant aquest trajecte vam poder observar l’impressionant bosc de pi roig i negral, amb arbres i arbustos molt interessants, destacant els til·lers, aurons i grèvols. També vam gaudir de la presència i cant d’espècies d’aus com el Bec-tort (Loxia curvirostra), primavera (Periparus ater), Capellanet (Lophophanes cristatus), Raspinell comú ( Certhia brachydactyla), pica-soques blau (Sitta europaea), griva (Turdus viscivorus), picot (Picus viridis), etc ..

PenyagolosaIMG_3783Penyagolosa-3a-30-01-2016-IPenyagolosa-hf-30-01-2016-IPenyagolosa-4a-30-01-2016-IPenyagolosa-5aa-30-01-2016-Penyagolosa-8a-30-01-2016-IPenyagolosa-a-30-01-2016-IMPenyagolosa-16a-30-01-2016-En arribar al pla, vam agafar la senda de l’accés al pic. Uns pocs metres abans, ens vam desplaçar cap al coll de Portellàs i des d’alli per una grabera molt inclinada a buscar la base del massís, desplaçant-pel fins al centre on descansem i recuperem les forces, mentre observàvem la placa del centre excursioniste de Castelló de fa més de sesensa anys.Piquituerto-30-01-2016-bbIM Penyagolosa-hlf-30-01-2016- Xodos-IMG_3742Penyagolosa-hh-30-01-2016-I

Des d’aquest punt vam poder gaudir de la presència de diversos voltors comuns (Gyps vulvus), i d’unes vsitas i paisatges increïbles. Carlos Izquierdo ens anava comentant tots els aspectes més interessants de la ruta, així com de les característiques de les roques i les vies d’escalada que eren utilitzades pels escaladors. De la mateixa manera ens va explicar la pujada des del nostre punt fins al massís per la gran esquerda de la caldera. Un cop descansats vam seguir descendint per la gravera fins a altres punts d’interès de la base del massís. Des d’aquest punts vam poder observar a 5 cabres salvatges (Capra pyrenaica) pasturant sota dels pins. Penyagolosa-d-30-01-2016-IM Penyagolosa-c-30-01-2016-IMPenyagolosa-b-30-01-2016-IM Piquituerto-30-01-2016-b

La ruta dissenyada era per poder observar al massís el Pela-roques (Tichodroma muraria), au que ens visita a l’hivern molt cridanera pel seu color vermell a les ales. Va ser impossible veure-ho tot i que revisem tots els tallats de la zona.

Penya-voltor-IMG_3759Penya-a-voltor-IMG_3759Penyagolosa-e-30-01-2016-IMAmb les cames destrossades vam començar l’accés per la gravera fins al coll i des d’alli fins a Sant Joan del Penyagolosa, 6 hores de caminada, un trenca cames però vam poder gaudir de la duresa del Penyagolosa, i desplaçar-nos per rutes poc convencionals.

Mès informació:  Ascenso al portellas 2016Grupo Local SEO-Castellón

Penyagolosa-aa-30-01-2016-IMG_

Educació ambiental al Termet. Itinerari nocturn. Juliol-2015.


Termet-b-14-07-2015-IMG_367
Mussol-23-06-2015-fosc-IMG_Membres del GER-EA segueixen amb les activitats d’educació ambiental, aquesta vegada a la zona del Termet a Vila-real. L’activitat, com anys anteriors, aquesta dins de les activitats de l’Estiu al Termet.
La nostra activitat va ser realitzada després de l’activitat del Grup Au sobre identificació de fòssils, impartida per Joan Castany.

Termet-14-07-2015-IMG_3679

Membres del GER i Grup Au

Termet-h-14-07-2015-IMG_367

Riu Millars. Termet

L’activitat va consistir en la realització d’un passeig nocturn per diferents zones del Termet (Ermita de Vila-real), en aquest passeig es van realitzar diferents estacions d’escolta per identificar, per mitjà del cant, aus nocturnes com el xot, mussol comú, òliba comuna o duc. A les riba del riu Millars, es van identificar pels cants o sons, amfibis com la granota comuna, insectes com el grill a la vora del riu Millars. A més de crustacis com el cranc americà, localitzats en les petites sèquies a la vora del riu.
Termet-d-14-07-2015-IMG_367
Per acabar el passeig Josep Carda, biòleg, ens va delectar amb les Termet-c-14-07-2015-IMG_367diverses explicacions durant l’itinerari, sobre la fauna amb activitat nocturna, mentre membres del GER (Lidón Badenes, Juan Lluis Bort, Sergi Marzà i Josep Bort), van ser els responsables de les explicacions de les rapinyaires nocturnes.
Finalment, es va aprofitar l’itinerari i el cel serè perquè es realitzessin identificacions d’estrelles, constel·lacions i planetes.
Un itinerari que la gent i especialment els nens, gaudeixen amb les llanternes i aprenen aspectes que no es donen en les classes de les escoles.

Termet-e-14-07-2015-IMG_367Termet-g-14-07-2015-IMG_367Termet-f-14-07-2015-IMG_367Una vetllada molt interessant dins de l’Educació ambiental que el GER-EA, intenta potenciar en totes les èpoques de l’any, perquè els adults i nens coneguin, aprenguin i protegeixquen el medi ambient.

L’educació ambiental un pilar bàsic en les actuacions del GER-EA. Activitats al Mas de Noguera

Mas-hh-6-7-2015-IMG_3563

Mas-g-6-7-2015-IMG_3563El passat 6 juliol 2015 membres del GER-EA van realitzar diferents activitats d’educació ambiental en el Mas de Noguera a Caudiel.

Les activitats es van centrar dins el programa d’educació ambiental que fa al Mas, i organitzat per una part pel propi personal del Mas i per Ecologistes d’Acció del País Valencià amb el lema «Gaudint la Terra«, dins de les IV Colònies d’Estiu que s’organitza cada any. Mas-6-07-2015-cartell

Els membres del GER-EA que ens desplacem van ser Lidón, Juan Luis, Sergi i Josep, desplaçant des de Vila-real.

Mas-b-6-7-2015-IMG_3563

Les activitats programades constaven de dues parts, una xarrada sobre les aus rapinyaires i el medi ambient anomenada «La Nit, això tan fosc i tan viu«, on es descriu algunes de les espècies de rapinyaires noturns, mamífers i insectes que utilitzen la nit per sortir dels seus caus i alimentar-se.  Mas-h-6-7-2015-IMG_3563

Després de la xarrada i amb un magnífic sopar, es va desenvolupar la segona activitat del GER-EA, una excursió nocturna per a identificar els animals de la nit.  Mas-heeh-6-7-2015-IMG_3563Mas-a-6-7-2015-IMG_3563

El grup de xiquets, aproximadament 55, els dividim en dos, per l’itinerari i uns amb menor edat fins als 11 anys i un altre de més edat de 12 a 14 anys.

Mas-er-6-7-2015-IMG_3563El grup dels xicotets van ser conduïts per Lidón i Josep, per una zona propera al Mas de Noguera, amb un traçat molt suau i que es desenvolupava per uns conreus de secà, per unes basses per al bestiar i per una pineda.

Mas-c-6-7-2015-IMG_3563

El grup dels majors van ser conduïts per Juan Lluis i Sergi, l’itinerari traçat era molt més llarg i amb un traçat amb pendents fins a l’arribada a un cim, travessant zona de cultiu de secà, zona de matoll mediterrani i pineda.  

La durada dels itinerari va ser al voltant de 2 h., en elles es van realitzar diferents parades per escoltar els animals de la nit, com era lògic no es va sentir cap rapinyaire nocturn ni enganyapastors, però si van poder sentir els grills i en les basses les granotes.

Mas-f-6-7-2015-IMG_3563

Mas-e-6-7-2015-IMG_3563

Mas-6-7-2015-IMG_3563

 

 

Per a més fotos: Mas-Noguera_2015

Després d’una jornada molt divertida i interessant ens tornem a Vila-real. En llevar apareix la notícia que per causa d’un llamp, en els voltants del Mas de Noguera i prop de l’itinerari que vam fer amb els més xicotets, s’inicia un incendi al terme que Montán que avança en direcció al Mas, havent de evacuar els xiquets i portar-los al poliesportiu del poble de Jerica. Alli van romandre tres dies fins que el perill de l’incendi va desaparèixer, però van ser aprofitats pels monitors del Mas per fer distintes activitats i tallers. Un final trist però real, que no sabem si hi haurà deixat empremta en els xiquets, en veure el foc i la destrucció del medi ambient tan a prop.

https://www.facebook.com/mas.denoguera?fref=ts

https://www.facebook.com/mas.denoguera

@ecologistespv