Cens d’aus nocturnes: Sabocs a la comarca de la Plana Baixa. 11-06-2014

Durant el mes de maig, juny i juliol estem realitzant itineraris pels diferents camins rurals de la comarca de la Plana, sent els municipis de Tales, Onda, Betxí, Vila-real, Nules i Borriana els més freqüentats.

La metodologia utilitzada és:

Els resultats han estat escassos tot i que s’han localitzats algunes zones amb cants i observacions directes d’exemplars sobre l’asfalt dels camins entre zones de cultiu de tarongers. Zones que coneixíem prèviament ja que es repeteixen any rere any.

En aquestes zones tots els exemplars observats corresponen a saboc coll-roig (Caprimulgus ruficollis), trobant una gran escassetat d’exemplars del saboc  europeu (Caprimulgus europaeus), espècie molt més interior.

Esperem seguir obtenint dades per anar construint el mapa de distribució d’aquesta espècie en aquesta comarca.

És molt cridaner que les aus romanen sobre el sòl fins que el cotxe està molt a prop. De fet per poder fotografiar les aus, un cop localitzat en la distància amb els llums llargs, col · loco els llums curtes i poc a poc m’acosto fins que penetra a la zona de llum. Un cop allà des de la finestreta del cotxe i fins i tot baixant d’ell però romanent en la foscor, podem acostar-nos a escassos 10 metres, si entrem en el feix de llum salten immediatament. El que pot explicar la gran quantitat d’aquestes aus que trobem atropellades.

Chotacabra-pardo-24-05-2014

Saboc coll-roig 24-5-2014- Vila-real

Chotacabra-11-6-14-IMG_8143

Saboc coll-roig. Vial-real cantant

Chotacabra-a-11-6-14-IMG_81

Saboc coll-roig. Betxi

Chotacabra-pardo11-6-2014-B (2)

Saboc coll-roig 11-06-2014. Onda

 

RAM cens d’aus marines Port Borriana 07-06-2014. Marjal de Nules

RAM-7-06-2014-DSCN1382Un dissabte més participant en el cens d’aus i mamífers marins (RAM), al Port de Borriana. En aquesta ocasió hem comptat amb la presència de Marta Ibañez ornitòloga de Nules.

Com és la tònica general en els mesos estiuencs el nombre d’espècies i el nombre d’individus és realment escàs, tot i així és interessant el seguiment mensual on es poden veure les fluctuacions de les diferents espècies en els seus moviments migratoris pre i postnupcials.

Observadors: Juan Luis Bort, Josep Carda, Marta Ibañez i Josep Bort.

Resultats:

Horari: 7:30-10:30

Meteor: Dia assolellat amb vent fluix del N, visibilitat bona amb lleugera boira a l’horitzó.

Estany-Nules--cb-7-06-2014-

Com era lògic el matí ha transcorregut molt avorrit, sent animat per les anècdotes i comentaris dels observadors. Comentaris dels quals han sortit possibles projectes d’actuació i col · laboració per a noves accions.

Després del cens de la RAM, ens traslladem a l’Estany i la marjal de Nules. Observant a l’Estany un grup de gavines corsa i encara un inmaturo de cormoran gran.

A la platja / marjal de Nules vam poder veure els nius d’abellerol (Merops apiaster), així com a zona de cria del corriolet, no podent observar a la zona de cria de la platja cap exemplar de corriol camanegre (Charadrius alexandrinus). A més d’exemplars de verderol (Chloris chloris), Cagamànecs (Saxicola rubicola), etc ..

IMG_2630 Estany-Nules--bb-7-06-2014- Estany-Nules--c-7-06-2014-D IMG_2702 IMG_2639 IMG_2669 IMG_2623 IMG_2689

És una llàstima que la zona de l’marjal no estigui protegida per mantenir una mínima capa d’aigua que afavoriria la instal.lació de nius de camallonga i corriolets  i  corriol camanegres, entre altres espècies de limícoles i anàtids.

A més la zona al voltant de la marjal és treballada per a cultiu d’espècies herbàcies i blat. Zones utilitzades per múltiples espècies per descansar i alimentar-se.

Etiquetado