Control d’aus carronyeres. El Aufrany.

El passat 11 de juliol, membres de l’GER ens transladem a la comarca de Els Port per seguir el control de parelles de Aufrany a la província.
El primer lloc on vam parar va ser al terme de Forcall, on vam poder veure la parella de aufranys ( Neophron percnopterus) que cria en les grans roques des de fa molts anys. A les 7: 30 h., Vam poder veure la parella prop de el niu i posant-a el mateix. A més a mes, vam poder veure 1 poll totalment plumat, de color fosc, que contrastava amb el blanc dels adults, una gran alegria a l’comprovar que aquesta parella segueix mantenint-se en el territori i amb èxit en la reproducció.
Un cop vam poder treure les imatges, per els nostres documentals de 2-3 minuts, vam seguir cap a Sorita.
Següent para va ser la zona propera a la Balma, on vam poder veure una altra parella de aufranys, volant i planejant sobre el ríu Bergants i les pinedes de la zona, un dels exemplars volava prou baixet sobre la carretera de Sorita, en actitud de recerca de aliment.

Després seguim cap a Sorita i la part límit de la província amb Terol, podent observar voltors nidificant amb polls molt grans, en els diferents tallats de la zona, a més vam gaudir d’una parella de xoriguer comú alimentant als seus 3 polls volanders.
Sobre les 11 h, vam poder veure a la segona parella de aufranys, posant-se en el niu i volant.

Aprofitem a més en la nostra visita desplaçar-nos pel riu Bergantes per detectar rastres i excrements de llúdriga (Lutra Lutra) que habita a la zona.

A les 14 h. ens desplacem cap a una altra zona, a la rambla Sellumbre, a la zona de la roca parda i roca roja. Des d’aquest lloc vam poder veure uns vint voltors comú (Gyps fulvus), vam estar unes dues hores, en aquest temps no vam poder veure a cap aufrany, que cria a la zona. A més vam poder veure un milà negre (Milvus migrans) entre la població de la Mata – la Cuba i una àguila calçada (Hieraaetus pennatus). A les 17 h, ens dirigim cap a Vila-real,

Un dia molt interessant i molts quilòmetres recorreguts.


Àguila de panxa blanca. Augment de les morts d’adults i reposicions contínues en les parelles. Març 2017

En els controls que membres del GER-EA estan realitzant per al seguiment de les parelles nidificants d’àguila de panxa blanca a la província de Castelló, han pogut comptabilitzar diverses parelles en què algun membre de la parella territorial i en un cas els dos membres, han mort i han estat ocupat per una altra àguila de panxa blanca. Parelles que l’any passat estaven compostes per adults el que garantia la reproducció.

En principi, les parelles territorials on s’han detectat canvis han estat a la comarca de la Plana Baixa, L’Alcalatén, la Plana Alta i Alt Millars, encara que ens falten altres zones per prospectar.

Alhora aquestes reposicions corresponen a individus immadurs, tres d’ells porten anelles vermelles, procedents de Catalunya. 

Aquests recanvis s’estan detectant amb més assiduïtat des de fa uns cinc anys, recordant el que va ocórrer en la dècada dels anys noranta del segle passat. On moltes de les parelles estaven compostes per individus immadurs (uns 2 anys d’edat) i subadults (entre 2 i 3 anys d’edat). 

Les causes de les morts són molt variades, però destaca la mort per col·lisió i electrocució en torres elèctriques, ofegament en basses de reg, mort per tret d’escopeta i causes desconegudes ¿infecció?. El que fa que aquesta espècie catalogada com a «Vulnerable«, passe de nou, per un mal moment.

El més perillós i que ha de ENCENDRE TOTES LES ALARMES és que són àguiles adultes i territorials les que estan morint i en consegüent perilla el manteniment d’una la població viable. Localitzant alguns nius entapissats de verd i després no s’han reproduït.

Recordem que la població des de fa uns 30 anys ha disminuït més del 50% de les parelles territorials, quedant els territoris de cria abandonats, sent al cap de diversos anys ocupats per voltor comú (Gyps fulvus) i àguila real (Aquila chrysaetos), el que inposibilita la recuperació d’aquest territori per l’àguila de panxa blanca.

Continuarem amb els controls per anar identificant aquestes parelles amb algun membre reemplaçat, per determinar la dimensió del problema a la província de Castelló.

Seguiment i control d’àguila de panxa blanca i àguila real a Castelló, 2017.

Un any mes el Grup d’Estudi i Protecció dels rapinyaires – Ecologistes en Acció (GER-EA), estan realitzant controls i seguiment de les parelles reproductores de rapinyaires a Castelló. El major esforç va dirigit al control i seguiment de l’àliga panxa blanca i àguila real, encara que també s’estan realitzant controls en aufrany i voltor comú.

Els primer controls, iniciats al mes de febrer, s’han localitzat parelles covant, en els mateixos nius o altres molt propers als que van criar l’any passat. Aquestes parelles són les que en els últims anys estan tenint un èxit reproductor important, compostes per exemplars adults.

No obstant això, apareixen altres territoris provincials que presenten molts problemes amb mort dels adults i amb presència d’exemplars immadurs i joves.

Els objectius i metodologia utilitzada la podeu veure a la pàgina d’Activitats d’aquest mateix blog.

En resum, el que realitzem en els controls és determinar si el territori esta ocupat, edat de la parella reproductiva, el niu on s’està covant i creixent els pollets, el nombre de pollets que arriben a volar i les agressions que es veuen a la zona i poden afectar negativament sobre la parella i la nidificació. Fins i tot fem servir aquests controls per determinar si les àguiles estan anellades i si podem determinar la seva procedència.

 

… US RECORDEM QUE TOTES LES OBSERVACIONS S’HAN DE FER A DISTÀNCIA ENTRE 300 i 500 m. PER EVITAR LES MOLÈSTIES A LES ÀGUILES.

Cens d’aus i mamífers marins (RAM). Port de Borriana. 04/02/2017

Un mes més membres del GER-EA ens hem traslladat al port de Borriana a realitzar el cens d’aus  i mamífers marins (RAM) que es fa conjuntament amb la resta d’observadors a la península ibèrica.

A continuació us passem les dades observades:

Dia: 04/02/2017  i Hora: de 8:30 a 11: 30h.

Metero: assolellat / ennuvolat amb vent fort del SE, mar molt remoguda.

Observadors: Marta Ibañez, Juan Luis Bort i Josep Bort

Observacions:

Mai havíem observat un pas tan elevat de mascarells, calculant que el 90% adults.
Destaca l’observació de paga-ho gran.

A causa del mal temps vam estar sols al principi del cens, però al moment comencen a anar gent que gaudia del kitesurfing, a causa del gran pas de mascarells no vam poder disfrutar de les seves piruetes.

En sortir del port vam veure a una tortuga de’aigua (Emys orbicularis) que estava intentant creuar la carretera que va paral·lela a la platja. L’agafem i la traslladem al Clot de la Mare de Déu, on la alliberem.

Cens d’aus marines hivernants al País Valencià. Marjal d’Almenara / Port de Borriana 14/01/2017

Dissabte passat es va realitzar el cens d’aus marines hivernants al País Valencià, coincident amb el cens nacional RAM.

Membres del GER-EA i altres companys es van repartir les dues localitats a censar: Port de Borrina i Platja d’Almenara

Horari: 8.30 a 11.30 h.

Dia assolellat però amb molt de fred.

Marjal d’Almenara:

Observadors: Marta Ibañez i Juan Luis Bort

Observacions:

Després es van comptabilitzar les aus marines que eren a la marjal d’Almenara, comptant:

Altres aus:

   

 

Port de Borriana.

Observadors: Jordi Miralles Garcia, Alba Martín Lazaro, Angel Domingo Collado.

Observacions:

  • Corba marina grossa (Phalacrocorax carbo): 159 ex.
  • Gavina vulgar (Chroicocephalus ridibundus): 46 ex.
  • Gavina capnegra (Larus melanocephalus): 86 ex.
  • Gavina corsa (Larus audouinii): 2 ex.
  • Gavinot argentat mediterrani (Larus michahellis): 24 ex.
  • Gavinot fosc (Larus fuscus): 8 ex.
  • Larus sp. (L. fuscus + L. michahellis): 56 ex.
  • Xatrac bec-llarg (Sterna sandvicensis): 14 ex.
  • Baldriga balear (Puffinus mauretanicus): 9 ex.
  • Mascarell (Morus bassanus): 74 ex. (3 joves + 66 adults + 5 indeterminats).
  • Flamenc (Phoenicopterus roseus): 1 ex.
  • Blauet (Alcedo atthis): 1 ex.

Una jornada freda però amb observacions molt interessants.

Inici cens hivernada rapinyaires. Marjal d’Almenara – Estany Nules 17/12/2016

Marjal-ddd'Almenara-17-12-2Ahir dissabte, després de molts dubtes per sortir per la intensa quantitat de pluja que queia, em vaig anar a censar les marjals.

Data: 17/12/2016

Hora: de 10 a 12:30 h.

Lloc: Marjal d’Almenara- la Llosa

Morito-b-17-12-2016Observador: Josep Bort.

Cens des de vehicle a velocitat de 20-30 km/h.

Meteorologia: Nuvolós amb molta pluja, que cessava i tornava a ploure. Vent fort del nord, fred.Lagunero-a-17-12-2016Lagunero-17-12-2016-

Incidència: Durant el matí sentiu uns trets d’escopeta. No vaig poder entrar per tots els llocs que sòl censar per la gran quantitat d’aigua acumulada i per diverses pistes i carretera locals tallades, tenint que buscar altres zones.

Observacions

Hora: de 12:30 a 13:15 h.

Lloc: Marjal Xilxes

Observador: Josep Bort.

Cens des vehicle a velocitats 20 -30 km/h.

Muixeta-17-12-2016 Bisbita-17-12-2016- Morito-17-12-2016

Hora: de 13:30 a 14: 30 h.

Lloc: Marjal Nules, zona Pou. Estany Nules (Plovent fort)

Observador: Josep Bort.

Calça-17-12-2016Alcaudon-17-12-2016-Cens des vehicle a velocitats 20 -30 km/h.

Estany Nules:Estany-Nules-17-12-2016

Control d’aus rapinyaires en La Punta. Vall d’Uixó i gavines a l’Estany de Nules. 22/10/2016

Calça-b-22-10-2016Meteo: Ennuvolat amb molta boira sobre la Sª d’Espadà i el Desert de Les Palmes. Vent nul, visibilitat bona

Dia: 2016.10.22 període: 11 a 14 h.

Observador: Josep Bort

Ratonero-22-10-2016- Golon-daurica-22-10-2016 La-Punta-b-22-10-2016 La-Punta-c-22-10-2016

Gran pas per que s’esperava. Gran sorpresa a veure encara les 3 àguiles serpeteres. Les àguiles calçades, no presentaven una clara direcció al nord com les setmanes anteriors, era més un vol de prospecció nord – sud – nord.

En l’Estany de Nules va comptabilitzar les gavines:

Reidora-T08L-22-10-2016-

Reidora-RBHB-22-10-2016-

Controls d’águila real. Visita als barrancs de Xodos, Atzeneta, Costur i Montanejos. 11 al 13/06/2016

Xodos-9-06-2016IMG_2932El passat 11 de juny membres del GER-EA es van desplaçar a la zona interior entre Llucena, Xodos i Atzeneta.

Després d’estar tot el matí buscant una nova parella d’àguila real (Aquila chrysaetos), no vam poder localitzar-la, per més que buscarem en barrancs i prospectan els tallat amb el telescopi.

Al final d’un dia de molta calor, el més interessant va ser:

Falco-a-08-06-2016-IMG_1034 Falco-08-06-2016-IMG_1034 Cabra-8-06-2016-Xodos-IMG_1

Encara que vam passar molta calor i no vam veure cap parella d’àguila real, vam gaudir d’un dia de muntanya, no sempre es localitzen rapinyaires nidificant.

Després ens anem cap a Costur. En aquest cas vam poder veure un niu d’àguila real amb dos polls ja molt crescuts en el niu.

El dia 13 de juny vam seguir amb els controls l’àguila real, aquest cop a Montanejos, localitzant un niu amb 2 polls molt grans i com els adults li portaven menjar.

També vam aprofitar per veure el desenvolupament dels polles dels voltors (Gyps fulvus).

L’observació dels nius sempre els fem a grans distància entre 300 i 500 m. del niu, utilitzant telescopis i càmeres de grans distància. El que disminueix les molèsties que podem fer a la parella i polls al niu.

VOLTOR-13-06-2016-DSCN3057 REAL-13-06-2016-ADL-IMG_311 REAL-13-06-2016-IMG_9837

Cens a la Marjal d’Almenara – La Llosa 06/06/2016

El passat 6 de juny membres del GER-EA, vam realitzar un recompte d’aus i altres vertebrats a la Marjal d’Almenara-La Llosa. Horari de 8 a 12h.

Cernicalo-6-06-2016-IMG_068Avetorillo-06-06-2016-IMG_0Morito-6-6-2016-IMG_0741

 

Les observacions han estat:

Serp-06-06-2016-IMG_0864 Brufol-d-06-06-2016-IMG_055 Mussol-6-6-2016-IMG_0875 Falco-6-6-2016-IMG_0520

Seguim amb el cens d’àguila de panxa blanca -abril – mayo 2016.

Hf-Coves-11-04-2016-IMG_927Membres del GER-EA seguim visitant les serres i barrancs de la província de Castelló per a localitzar noves parelles d’àguila de panxa blanca, comptabilitzant els pollets que han nascut aquest any.

Les dades preliminars ens indiquen que de moment les parelles es mantenen a la zona i moltes d’elles estan criant.

En els controls ja hem vist que a finals de maig alguns polls d’àguila de panxa blanc estan saltant i explorant els voltants del niu.

Esperem que segueixca així, ja que en els últims anys han augmentat el fracàs reproductor i l’abandonament de territoris de cria. Aspecte que ens ha de posar totes les alarmes enceses.

Coves-11-04-2016-IMG_6152 Hf-Coves-11-04-2016-IMG_613 Hf-poll-d-Borriol-26-05-201 Hf-poll-a-Borriol-26-05-201 Hf-poll-Borriol-26-05-2016-