Observació d’esparver cendrós en interior de Castelló.

El 4 de juliol passat ens vam desplaçar a la zona de cria d’esparver cendrós al interior de Castelló. Zones que es caracteritzen per extenses taques de coscoll, que s’uneix a romaní i argelaga, formant impenetrable el desplaçament per aquesta vegetació. Aquestes zones estan travessades per desenes de pistes o camins en forma de laberint.
Els nius es localitzen enmig de les taques de matoll, a nivell de terra, on sol posar entre 3 i 5 ous, d’ells la mitjana de polls que arriben a volar aquest sobre 2-3 polls, xifra de les més altes de la península ibèrica .
Durant aquest principi de mes vam poder observar ia polls volanders que estan propers als nius sobre matolls, esperant que els pares els portin menjar. Aquests esparvers ja estan perfectament preparats per al vol, fins i tot alguns joves realitzen vols de persecució i picats entre els germans.

És destacable que la població inicial al Prat de Cabanes, que arribo a albergar unes 35 parelles, des de fa alguns anys se situa entre 5-3 parellas, podent desaparèixer d’aquest enclavament en un termini breu necessitant un Pla de Recuperació Urgent en aquesta zona. No obstant això, contrasta amb la zona interior on es localitzen unes 150-200 parelles nidificants distribuïts per diversos municipis.

Control de Falcó Eleonor a la Pobla de Tornesa juny-juliol.


Des de diverses organitzacions naturalistes i ecologistes de la província de Castelló.
Com altres anys, els membres de APNAL-EA de Vinaròs, SEO-castelló i GER-EA de Vila-real, el 26 de juny es va organitzar, la primera sortida per veure els falcons eleonor ( Falco eleonorae ), alimentant-se a l’vespre.
Comencem la jornada a les 20 h. on ja es van poder veure els primers falcons al voltant de l’estació de servei propera a l’A-7, falcons que apareixien des del Desert de les Palmes.

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es Falco-Eleo-26-06-2020_MG_8412-1024x865.jpg
Falco eleonor (26/06/2020)


Posteriorment ens dirigim als punts d’observació reunint-nos amb altres ornitòlegs. Els Falcons seguien apareixent tant precedent de l’ES com de l’NW, concentrant tots sobre les pinedes de roig de l’àrea de la Pobla de Tornesa. Alguns d’aquests halcons es posaven en pins i alzina surera sec aciclandose les plomes i esperant que es fes més tard. Sobre les 20:45 h., Més i més falcons apareixien, grups de 18 ex. que anaven augmentant 22 ex., 25ex.
La jornada la vam acabar al voltant de les 21:45 h., Comptabilitzant en una mateix camp visual 22 falcons, però comentàvem que igual 25 o 30 individus podrien estar per la zona. .

Posteriorment a aquesta data s’han realitzat dues visites més, un a l’endemà on el nombre de falcons havia baixat significativament, només es van poder comptabilitzar 4 indv., L’altra va ser el 2 de juliol, on comptabilitzem entren7 i 10 exemplars, d’ells 6 individus estaven posats en els pins i alzina surera seca, aquest dia vam estar en diversos punts, vam poder gaudir de la presència d’un duc (Bubo bubo), ja a les 22 h, i d’un siboc (Caprimulgus ruficollis).

Falcons eleonor. La PObla Tornesa 02/07/2020

Visites a la marjal d’Almenara – La Llosa.

Durant el mes de juny, hem realitzat diverses visites a la marjal d’Almenara – La Llosa, que es van allargar durant aquest mes de juliol.
En aquestes visites hem anat anotant les espècies observades, destacant en aquesta visita (05/06/2020): els martinets( Nycticorax nycticorax ; 6 ad + 2 jv.), gomet ( Ixobrychus minutus , 1 ex.), picaport ( Plegadis falcinellus , 205 ex.), fumarell de galta blanca ( Chlidonias hybrida , 36 ex.), gall de canyar ( Porphyrio porphyrio , 1 individual.), agró roig ( Ardea purpurea , 2 ex.), agró blanc ( Ardea alba , 3 ex.), oroval ( Ardeola ralloides , 3 ex.) carregada ( Glareola pratincola , 4 ex.), cames llargues ( Himantopus himantopus , 97 ex. +3 nius covant ).

En altres visites realitzades per Juanlu Bort (29/06/2020) va poder filmar la presència de bec-pla ( Platalea leucorodia ) a la zona de Casa Penya al mirador, ja terme de Sagunt, bec-pla que porten diversos dies al mateix lloc, obsertat per altres ornitóleg.

En aquesta ocasió eren 3 indv. de elles, dues amb anelles de pvc: B [AXBZ] i N [KP]

En aquesta visita es va observar una conducta en les parelles de canasteras, que ens van fer pensar en segones postes. Després de parlar amb ornitòlegs valencians, ens comentem que és una actitud normal en aquestes dates i possiblement estiguin relacionades amb la protecció dels territoris més que en noves posades.

Sortides control de rapinyaires nidificant

Un cop amb la llibertat de poder sortir de les nostres cases i desplaçar-nos tranquil·lament, amb la FASE 3 i el fi de l’confinament i restriccions.
Ens hem transladat a diferents barrancs i zones de la provincia per determinar territoris amb àguiles i encara amb polls en el niu.
Els desplaçaments s’han donat per tota la província, però principalment a la zona sud i nord provincial, des de la comarca de Els Port a la Plana Baixa.
Els resultats han estat molt satisfactoris i poden veure grans polls d’àguila real en el niu a punt de volar, mentre els polls d’àguila de panxa blanca ja han volat tots de el niu, com hem comentats en altres entrades.
Ara seguim amb la resta d’espècies de rapinyaires rupícoles i forestals, els polls d’àguila calçada, àguila serpetera i astor, alguns encara petits.

Com a exemple de rapinyaires forestals: Podeu veure un niu d’àguila calçada on s’està fent un seguiment per webcam, des de SEO. On es pot seguir el desenvolupament i activitat dels polls i adults al niu.

COVID-19. FASE 2 & NATURALISTES

Per fi a la Fase 2 els naturalistes ens hem pogut desplaçar-nos a les muntanyes carregats amb els nostres telescopis, prismàtics i càmeres de fotos.
Després que el Covid-19, el coronavirus ha provocat la mort de gairebé 30 mil persones i contagiats a 243.928 persones (amb prova PCR confirmada), encara que les dades són tan confuses que aquestes xifres podrien duplicar-se a Espanya.

Ara sembla que tot va millor, encara que no cal baixar la guàrdia, no hem de pensar que tot ha passat, i que va a ser tot com abans. Hem de seguir estant vigilants, amb l’ús de marcareta, rentat de mans continu, gel hidroalcohólic i mantenint la distància de seguretat de 2 metres, això evités els temits rebrots i tornar enrere, tirant al fem tot el que hem aconseguit fins ara.

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es Covid-19-Fase-2-13-06-2020_MG_7292.jpg


Coneixent l’anterior, els naturalistes / ecologistes, hem pogut seguir amb els nostres treballs de control i seguiment de la nidificació de grans rapinyaires, així com altres aus en altres zones i aiguamolls costaners (Prat de Cabanes, desembocadura riu Millars, marjal Pou de Nules, així com en les marjals de Xilxes, la Llosa i Almenara).

Ara que estem a meitat del mes de juny, els nius d’àguila de panxa blanca ja estan buits, els polls ja han saltat de el niu i han començat la seva aventura en solitari, encara que durant un parell de mesos romandran amb els pares, aprenent les diferents formes de alimentar-se i perfeccionant el vol i planatge. En aquesta època, per a nosaltres, és molt difícil localitzar-los i comptabilitzar-los, pel fet que els polls volanders són molt esquius, es desplacen a llargues distàncies i cal invertir un gran nombre d’hores per poder detectar-los.
Pel que fa a l’àguila real encara hem pogut arribar a temps, i pot veure els pollos en el niu, polls enormes ja pràcticament a punt de volar, el que ens ha facilitat el recompte de les parelles reproductores i els polls nascuts.

Niu d’àguila panxa blanca sense polls. Foto GER (Sergi)
Niu àguila real amb polls grans. Foto GER (Sergi)

Fins pràcticament al final d’aquest mes de juny tenim planificat el seguir visitant territoris d’àguila real, aufrany i voltor comú amb polls encara en el niu, i alguns rapinyaires forestals com l’àguila calçada, que els polls romanen en el niu pràcticament fins al mes de agost, el que facilités la nostra tasca.

Membre del GER, Lledó. Bco Juanela (Villahermosa – Penyagolosa)
Membres del GER, Sergi i Juanlu. Serra d’Irta


Posteriorment el nostre esforç se centrà en la localització i identificació de perills per a les rapinyaires, especialment centrat en localitzar torretes i línies elèctriques perilloses, així com basses d’aigua antiincendis o regadiu, entre d’altres.

COVID-19 i OBSERVACIÓ D’AUS

Des que va aparèixer el coronavirus, virus que afecta les vies respiratòries i la seva ràpida expansió per gairebé tots els països de l’món, provocant l’actual pandèmia, moltes de les activitats realitzades diàriament s’han tallat de cop.

Des del passat 15 de març el govern, mitjançant el Reial Decret 463/2020, de 14 de març, han declarat l’Estat d’Alarma Sanitària, i ens tanquem a casa per evitar contraure i propagar el virus, mitja que ha estat molt eficaç, evitant moltes més morts.

En aquest estat d’Alarma i Confinament, què hem fet els observadors d’aus?, doncs, després d’un parell de dies de dubtes, es va llançar la iniciativa de «Ver Aves desde Casa«, «Observar Aus des del Balcó«, o des SEO (societat espanyola d’ornitologia), es ficava mitjançant» #QuedateEnElNido«, totes les iniciatives amb un objectiu comú, sortir a la balconada o terrassa i observar, sentir i comptabilitzar aus, fins i tot s’han fet concursos per veure qui era el naturalista que més espècies identificava.

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es Balco-01-04-2020-1-576x1024.jpg
Elements bàsics per a l’observació: prismàtics, telescopis i llibreta de camp i càmera de fotos.
Camp visual des del balcó

El resultat ha estat espectacular, amb centenars de naturalistes, ornitòlegs, biòlegs o simplement aficionats a les aus, han estat diàriament amb els prismàtics i telescopis des dels seus balcons, arribant a descobrir aus que abans no havien estat observades des de les ciutats.

Membre de l’GER, en una de les jornades d’observació d’aus des del balcó

L’avantatge dels observadors que no tenien un bloc d’edifici davant, quedant molt limitat el camp visual, ha estat determinant. Per contra, les millors observacions s’han donat pels naturalistes que vivien en xalets amb jardins, pobles d’interior i costa, de fet, s’han registrats gran quantitat d’espècies que estaven en els seus desplaçaments des del continent africà als seus llocs de reproducció a Espanya i Europa, és a dir, hem agafat de ple la migració prenupcial, tant de aus rapinyaires (milans negres, àguiles pescadores, calçades, marcenques, alcotans, vesper europeu, etc.) com de insectívores (tallarols, mosquiters, orenetes, falciots, avions, abellerols etc. .) i altres. Observant més de 250 espècies entre els diversos centenars de participants de les diferents comunitats autònomes.

Estornell negre, una de les espècies observades

En el nostre cas a la Comunitat Valenciana, tots els aficionats a les aus ens hem tret el cap a la balconada a identificar les diferents espècies tant per observació directa com pel cant. Ha estat una activitat que ha trencat la monotonia de l’confinament, sent el canal de contacte el WhatsApp, amb el grup «Pajareros País Valencià» cada dia i de forma immediata es descrivien les aus que s’estaven observant en aquest moment, compartint fotos per identificar espècies dificultoses o llunyanes.

Tot va ser una aventura que ha arribat fins a principi de juny, quan les diferents comunitats autònomes han entrat en diferents Fases de desescalada (Fase 0; Fase 1; Fase 2; Fase 3), en cada fase es pot fer una sèrie de coses.

El que més ens va indignar els naturalistes, ha estat veure com en la fase 1, es podia anar a caçar i pescar per tota la província, però estava prohibit anar a observar aus al camp, és a dir, es poden matar els animals (aus, mamífers, peixos), però no podem anar a observar-los i fotografiar-los, sense molestar-los.

Aquest fet demostra en el país que vivim i quina importància li dónen els nostres dirigents a la conservació de la natura i la Biodiversitat.

Fins que no hem entrat en la Fase 2, els naturalistes no ens hem pogut moure dels nostres balcons i anar a gaudir de la natura mitjançant l’observació i fotografia.

Per al nostre grup el GER, ha estat molt important arribar a la Fase 2 a la Comunitat Valenciana, per poder seguir amb els estudis de control i seguiment de la reproducció de rapinyaires, iniciat a principi d’any i només vam poder fer treball de camp durant el mes de gener, febrer i principi de març, localitzant la majoria de parelles d’àguila de panxa blanca i algunes d’àguila real, que estaven iniciant la reproducció, arreglant el niu i posta i incubació.

Ara a principi de juny, hem tornat a sortir dels nostres balcons i desplaçar-nos al camp, on molts dels nius els polls d’àguila de panxa blanca havien saltat de el niu i no els hem pogut veure, tot i que un parell de parelles anaven endarrerides i hem pogut gaudir dels polls sobre el niu a punt de volar. Un altre cas és l’àguila real, que els seus polls ja molt grans encara estan damunt el niu sent cuidats pels seus pares.

Riu Coves, membre del GER (Lledó)

Àguila de panxa blanca al niu amb dos poll 03/06/2020
Zucaina-Cedraman membre GER, Josep

Pas de mascarells i baldrigues pel port de Borriana del 01 al 10 – Febrer-2017

Des de l’1 de febrer es va estar observant un gran pas de mascarells (Morus bassanus) amb direcció predominant cap al sud, sent més del 90% adults. Aquest pas, no ho havíem observat en cap dels controls que fem setmanal i mensual (cens RAM), des que vam iniciar aquesta activitat en el 2006.

El gran pas el detectem el 4 de febrer amb un mínim de 738 ex. (21 joves, 19 subadults, 698 adults). Aquest pas es seguir veient al dia següent (05/02/2017) a la platja de Nules, controlat per la biòloga Marta Ibañez.

Durant la setmana següent s’han anat fent per part del GER-EA altres controls des del port de Borriana, dies 6 i 8 de febrer en horari de 15:45 fins a 16:45h., coincidint amb l’entrada dels vaixells pesquers al port. S’observava com els mascarells seguien a les barques intentant aconseguir algun peix de forma fàcil.

Destaca que el dia 06/02/2017, el nombre de mascarells seguia sent molt important, observant més de 20 exemplars darrere de cada vaixell pesquer. A mesura que els vaixells s’acostaven al port els mascarells anaven quedant enrere, mentre les gavines entraven amb ells dins del port.

Aquest dia ens crida l’atenció la poca quantitat de baldriga balear (Puffinus mauretanicus) que seguien als vaixells, coincidint amb les poques observacions realitzades dissabte anterior al cens RAM.

El dia 8 de febrer, ens desplacem a la mateixa hora a l’entrada dels vaixells pesquers. La gran diferència respecte a l’última visita és que el nombre de mascarells havia disminuït d’una manera cridanera, però havia augmentat el nombre de baldrigues balear de forma important, aquestes aus anaven en direcció contrària als mascarells, és a dir cap al nord . Aquest cop vam poder veure algun mascarell immadur i un paràsit gros (Stercorarius skua). Al port vam poder tornar a gaudir de la gavina de Delaware  (Larus delawarensis) que estava posada al costat d’un grup de gavines corsa.

Aeroport de Castelló, control de rapinyaires 31/12/2016

Ratonero-31-12-2016-Membres del GER-EA l’últim dia de l’any ens desplacem a la zona de l’aeroport de Castelló i voltants, a realitzar el recompte usual d’aus rapinyaires a la zona.

Les observacions més destacades van ser:

gavila-30-12-2016IMG_0280Real-Hf-niu-31-12-2016-Real-Te-31-12-2016--2

Gavines al Port de Borriana, dies 19 y 21/12/2016

Cabec0FVP-19-12-2016Gavina-19-12-2016-a-DSCN612El 19/12/2016 al Port de Borriana, poc de moviment al mar i poques gavines de les esperades.

Josep-Jordi-21-12-2016-Josep-Jordi-Lidón-21-12-201El 21 de desembre 2016 a Port Borriana: un munt de gavines posades en zona tancada, calculant més de 500 de diferents espècies, però molt poques anelles.

Sol 1 anella de gavina riallera blanca amb lletres negres [V-C] a pota esquerra, i quatre o cinc corsa. També hi havia una corsa amb posada amb fistula en punta, no vaig poder veure si estava anellada, crec que no.
Audouin-3LY--21-12-2016Reidora-V-C--21-12-2016-Gavina corsa (Larus audouinii): AHJJ; 3LY; BUF1; ATXF; BLUW;

Gavina vulgar (Chroicocephalus ridibundus): anella blanca [V-C]

El que més ens nosa és la presència d’una parella de persones que es van ficar dins de la tanca i ens van espantar a totes les gavines, una gràcia que hem de patir els ornitòlegs de forma contínua.

Reidora-21-12-2016-

Control de gavines al port de Borriana. 05/12/2016

Far-Borriana-05-12-2016Un cop més ens vam traslladar al port de Borriana a fer el recompte de gavines a l’entrada de les barques de pesca. Molt de vent i fred.

Les observacions més cridaneres han estat:

Cabecinegra-HKR3-roja-05-12 Gavina-a-A5-9L--05-12-2016- Delaware-05-12-2016-a-