Tales forestals al Bovalar del Penyagolosa, nov-dic-2020. Aturem un projecte sense sentit.

Grup d’Estudi i Protecció dels Rapinyaires – Ecologistes en Acció (GER-EA)

Tenint coneixement que a la zona del Bovalar del Penyagolosa, en terme de Vistabella del Maestrat, esta sent objecte de tales de grans pins negres (Pinus nigra subsp. Salzmanii) endèmics i indirectament de vegetació arbustiva autòctona, sota un suposat «Projecte de restauració d’hàbitat» en la muntanya pública, zona declarada LIC (Lloc d’Interès Comunitari) i ZEPA (Zona d’Especial Protecció per a les Aus), formant part de la Xarxa Natura 2000, i afectada per la Directiva d’Aus (2009/147 / CEE) i la Directiva d’Hàbitats (92/43 / CEE), i dins de la zona de PORN (Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals) del Parc Natural del Penyagolosa.

Una de les zones on encara no s’ha intervingut

Membres del GER s’han desplaçat a la zona, per a determinar l’impacte en el bosc de grans pins, alguns de més de cent anys, on habita una important població de rapinyaires forestals, com àguila calçada (Aquila pennata), àguila serpera (Circaetus gallicus), esparver (Accipiter nisus), astor (Accipiter gentilis), aligot (Buteo buteo), falconet (Falco subbuteo) fins i tot hi ha presència de rapinyaires nocturnes com el mussol banyut (Asio Otus), espècies d’aus que necessiten un ampli bosc madur per a instal·lar els seus nius i una gran cobertura arbòria per a la seva defensa i cria, pel que qualsevol alteració de l’habitat actual pot interferir negativament en la seva supervivència.

Zona que a més s’ha pogut detectar la presència de Picot negre (Dryocopus martius), au molt escassa a la península ibèrica, sent l’única zona d’aquesta espècie a la Comunitat Valenciana, i que necessita gran i vells troncs per poder instal·lar els seus nius.

Aquestes aus necessiten de bosc madurs de pins de gran mida, amb sotaboscos molt poc alterats i autòcton, cas com l’existent de roures xicotets, aurons, carrasques, etc.

Això fa que la intervenció en aquests espais de bosc madur han de ser molt escasses o nul·les i amb una visió i actuació quirúrgica, la finalitat, en cas d’intervenció, és augmentar el valor ecològic i la biodiversitat de la zona. Sent interessant anar eliminant especies de pins al·lòctones (pins de la varietat austríaca) de forma progressiva, en un període de diversos anys, sent substituït per plantacions de sabinar autòcton, on existia i dóna nom a la zona.

Membres del GER hem observat i fotografiat les primeres actuacions a la zona i considerem que s’estan sobrepassant de la forma d’actuar, ja hem comentat que ha de ser de manera quirúrgica i vigilada per experts. Res d’això s’està produint, trobant grans rodals on s’han talat tots els pins, d’una manera abusiva, són centenars de pins madurs i sans talats.

Una de les zones on s’està realitzant la tala.

Ens dóna la sensació que aquesta forma de tala va més encaminada cap a una explotació de la fusta, el projecte planteja a la tala de 62.000 pins, que la protecció de la zona, amb una inversió cofinançada amb fons FEDER d’1.2 milions d’euros. Pins de grans perímetres, amb diàmetres de 92 cm, ja han estat tallats i temem que siguin molt més els centenars de pins talats d’aquestes dimensions.

Considerem que aquesta zona ja ha estat objecte de grans tales abusives en les zones de cria de rapinyaires i fins i tot ha estat objecte de projectes d’instal·lació de zones d’esbarjo i acampada (encara hi ha murs de ciment visibles), que es van poder aturar.

Considerem que en aquesta zona no hauria d’haver cap actuació, ja que tant la zona de pins i altres àrbres com el sotabosc, s’autoregulen sense la necessitat d’intervenció humana.

Creiem que en gran part de la zona de pinades madurs no s’haurian de realitzar cap actuació, ja que en un bosc tot influeix sobre tot.

De nou, sembla que ens trobem amb un cas més d’humanitzar el bosc, oblidant les espècies tant de flora i fauna existents amb creixement natural. I indirectament davant l’explotació de la fusta dels recursos naturals. Implicant a més, la creació o readaptació de pistes forestals, llocs de treu dels troncs, etc, el que implica encara més deteriorament de la zona.

Membre de l’GER mesurant el diàmetre dels pins tallats

Amb el que estem veient pensem que es va fer una gran destrossa de la zona, centenars de pins talats, grans àrees sense pins negres endèmics ni matoll autòcton, on suposem que hi haurà una gran inversió en una zona que no s’hauria d’intervenir en la mesura que estem veient.

Membre del GER col·locant la pancarta de denúncia.

Per tot això, el GER-EA ha demanat a la Conselleria de Medi Ambient, el propulsor i responsable del projecte, que paralitze les tales abusives i que es realitze una inspecció i vigilància molt extricta per professionals, per evitar noves tales sense sentit, sota una aparença de restauració d’hàbitat d’interès europeu.

ENTRE TOTS EVITEM LA DESTRUCCIÓ DELS BOSCOS

LLUITEM PEL NOSTRE PATRIMONI FORESTAL

Internatura: http://www.internatura.org/campanya_tala_penyagolosa.php

Notícia apareguda en la televisió autonòmica À Punt, amb membres del GER

Enllaç directe a la noticia en el portal d’À Punt (minut 06:20)

Control d’aus carronyeres. El Aufrany.

El passat 11 de juliol, membres de l’GER ens transladem a la comarca de Els Port per seguir el control de parelles de Aufrany a la província.
El primer lloc on vam parar va ser al terme de Forcall, on vam poder veure la parella de aufranys ( Neophron percnopterus) que cria en les grans roques des de fa molts anys. A les 7: 30 h., Vam poder veure la parella prop de el niu i posant-a el mateix. A més a mes, vam poder veure 1 poll totalment plumat, de color fosc, que contrastava amb el blanc dels adults, una gran alegria a l’comprovar que aquesta parella segueix mantenint-se en el territori i amb èxit en la reproducció.
Un cop vam poder treure les imatges, per els nostres documentals de 2-3 minuts, vam seguir cap a Sorita.
Següent para va ser la zona propera a la Balma, on vam poder veure una altra parella de aufranys, volant i planejant sobre el ríu Bergants i les pinedes de la zona, un dels exemplars volava prou baixet sobre la carretera de Sorita, en actitud de recerca de aliment.

Després seguim cap a Sorita i la part límit de la província amb Terol, podent observar voltors nidificant amb polls molt grans, en els diferents tallats de la zona, a més vam gaudir d’una parella de xoriguer comú alimentant als seus 3 polls volanders.
Sobre les 11 h, vam poder veure a la segona parella de aufranys, posant-se en el niu i volant.

Aprofitem a més en la nostra visita desplaçar-nos pel riu Bergantes per detectar rastres i excrements de llúdriga (Lutra Lutra) que habita a la zona.

A les 14 h. ens desplacem cap a una altra zona, a la rambla Sellumbre, a la zona de la roca parda i roca roja. Des d’aquest lloc vam poder veure uns vint voltors comú (Gyps fulvus), vam estar unes dues hores, en aquest temps no vam poder veure a cap aufrany, que cria a la zona. A més vam poder veure un milà negre (Milvus migrans) entre la població de la Mata – la Cuba i una àguila calçada (Hieraaetus pennatus). A les 17 h, ens dirigim cap a Vila-real,

Un dia molt interessant i molts quilòmetres recorreguts.


Observació d’esparver cendrós en interior de Castelló.

El 4 de juliol passat ens vam desplaçar a la zona de cria d’esparver cendrós al interior de Castelló. Zones que es caracteritzen per extenses taques de coscoll, que s’uneix a romaní i argelaga, formant impenetrable el desplaçament per aquesta vegetació. Aquestes zones estan travessades per desenes de pistes o camins en forma de laberint.
Els nius es localitzen enmig de les taques de matoll, a nivell de terra, on sol posar entre 3 i 5 ous, d’ells la mitjana de polls que arriben a volar aquest sobre 2-3 polls, xifra de les més altes de la península ibèrica .
Durant aquest principi de mes vam poder observar ia polls volanders que estan propers als nius sobre matolls, esperant que els pares els portin menjar. Aquests esparvers ja estan perfectament preparats per al vol, fins i tot alguns joves realitzen vols de persecució i picats entre els germans.

És destacable que la població inicial al Prat de Cabanes, que arribo a albergar unes 35 parelles, des de fa alguns anys se situa entre 5-3 parellas, podent desaparèixer d’aquest enclavament en un termini breu necessitant un Pla de Recuperació Urgent en aquesta zona. No obstant això, contrasta amb la zona interior on es localitzen unes 150-200 parelles nidificants distribuïts per diversos municipis.

Control de Falcó Eleonor a la Pobla de Tornesa juny-juliol.


Des de diverses organitzacions naturalistes i ecologistes de la província de Castelló.
Com altres anys, els membres de APNAL-EA de Vinaròs, SEO-castelló i GER-EA de Vila-real, el 26 de juny es va organitzar, la primera sortida per veure els falcons eleonor ( Falco eleonorae ), alimentant-se a l’vespre.
Comencem la jornada a les 20 h. on ja es van poder veure els primers falcons al voltant de l’estació de servei propera a l’A-7, falcons que apareixien des del Desert de les Palmes.

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es Falco-Eleo-26-06-2020_MG_8412-1024x865.jpg
Falco eleonor (26/06/2020)


Posteriorment ens dirigim als punts d’observació reunint-nos amb altres ornitòlegs. Els Falcons seguien apareixent tant precedent de l’ES com de l’NW, concentrant tots sobre les pinedes de roig de l’àrea de la Pobla de Tornesa. Alguns d’aquests halcons es posaven en pins i alzina surera sec aciclandose les plomes i esperant que es fes més tard. Sobre les 20:45 h., Més i més falcons apareixien, grups de 18 ex. que anaven augmentant 22 ex., 25ex.
La jornada la vam acabar al voltant de les 21:45 h., Comptabilitzant en una mateix camp visual 22 falcons, però comentàvem que igual 25 o 30 individus podrien estar per la zona. .

Posteriorment a aquesta data s’han realitzat dues visites més, un a l’endemà on el nombre de falcons havia baixat significativament, només es van poder comptabilitzar 4 indv., L’altra va ser el 2 de juliol, on comptabilitzem entren7 i 10 exemplars, d’ells 6 individus estaven posats en els pins i alzina surera seca, aquest dia vam estar en diversos punts, vam poder gaudir de la presència d’un duc (Bubo bubo), ja a les 22 h, i d’un siboc (Caprimulgus ruficollis).

Falcons eleonor. La PObla Tornesa 02/07/2020

Visites a la marjal d’Almenara – La Llosa.

Durant el mes de juny, hem realitzat diverses visites a la marjal d’Almenara – La Llosa, que es van allargar durant aquest mes de juliol.
En aquestes visites hem anat anotant les espècies observades, destacant en aquesta visita (05/06/2020): els martinets( Nycticorax nycticorax ; 6 ad + 2 jv.), gomet ( Ixobrychus minutus , 1 ex.), picaport ( Plegadis falcinellus , 205 ex.), fumarell de galta blanca ( Chlidonias hybrida , 36 ex.), gall de canyar ( Porphyrio porphyrio , 1 individual.), agró roig ( Ardea purpurea , 2 ex.), agró blanc ( Ardea alba , 3 ex.), oroval ( Ardeola ralloides , 3 ex.) carregada ( Glareola pratincola , 4 ex.), cames llargues ( Himantopus himantopus , 97 ex. +3 nius covant ).

En altres visites realitzades per Juanlu Bort (29/06/2020) va poder filmar la presència de bec-pla ( Platalea leucorodia ) a la zona de Casa Penya al mirador, ja terme de Sagunt, bec-pla que porten diversos dies al mateix lloc, obsertat per altres ornitóleg.

En aquesta ocasió eren 3 indv. de elles, dues amb anelles de pvc: B [AXBZ] i N [KP]

En aquesta visita es va observar una conducta en les parelles de canasteras, que ens van fer pensar en segones postes. Després de parlar amb ornitòlegs valencians, ens comentem que és una actitud normal en aquestes dates i possiblement estiguin relacionades amb la protecció dels territoris més que en noves posades.

Sortides control de rapinyaires nidificant

Un cop amb la llibertat de poder sortir de les nostres cases i desplaçar-nos tranquil·lament, amb la FASE 3 i el fi de l’confinament i restriccions.
Ens hem transladat a diferents barrancs i zones de la provincia per determinar territoris amb àguiles i encara amb polls en el niu.
Els desplaçaments s’han donat per tota la província, però principalment a la zona sud i nord provincial, des de la comarca de Els Port a la Plana Baixa.
Els resultats han estat molt satisfactoris i poden veure grans polls d’àguila real en el niu a punt de volar, mentre els polls d’àguila de panxa blanca ja han volat tots de el niu, com hem comentats en altres entrades.
Ara seguim amb la resta d’espècies de rapinyaires rupícoles i forestals, els polls d’àguila calçada, àguila serpetera i astor, alguns encara petits.

Com a exemple de rapinyaires forestals: Podeu veure un niu d’àguila calçada on s’està fent un seguiment per webcam, des de SEO. On es pot seguir el desenvolupament i activitat dels polls i adults al niu.

25 ANYS de la WEB InterNatura, la web del grup GER-EA

Per a celebrar els 25 anys de la nostra web InterNatura, hem decidit fer una altra cara, més actualitzada i visual.
Els objectius d’aquesta nova web es refereixen a l’essència de la nostra primera pàgina realitzada en 1995, quan apenes existien llocs web de natura a nivell de península i poques europees, entrant en un món desconegut, en aquells temps, però que hui dia hi ha milers d’aquestes pàgines i molt bones.

Nosaltres hem volgut incorporar molts elements de la primera web i abandonar uns altres, hui dia obsolets. Amb aquells elements i altres nous, volem construir els nostres enteniment i defensa del territori, del medi natural, i de la lluita social.
Els pilars bàsics del GER per a aconseguir aquests objectius són:
1.- Els estudis i treballs científics en el camp, bàsics per a la conservació i recuperació d’espècies i l’entorn natural.
2.- Informació, difusió, sesibilizació i educació Ambiental, dirigits a la població infantil però també a l’adulta, que és la que està degradant l’entorn.
3.- Denúncia de tots els aspectes agressors al medi natural i de la desigualtat social.
4.- Cooperació i col·laboració amb altres entitats públiques i privades, especialment amb altres ONG mediambientals, podent sumar esforços cara a uns mateixos objectius, la defensa de la natura, el planeta.

Aprofitem la nostra publicació de la nova imatge de InterNatura per a celebrar el Dia Mundial del Medi Ambient.

Web InterNatura: http://www.internatura.org/

APUNTA’T Al NOSTRE GRUP I VINE A GAUDIR I LLUITAR PER LA NATURA

Grup d’Estudi i Protecció dels Rapinyaires – Ecologistes en Acció (GER-EA)

Etiquetado

COVID-19. ELS ANIMALS S’ACOSTEN ALS HUMANS

El confinament durant tres mesos ha provocat que molts animals salvatges s’acosten a les ciutats, on els carrers han estat buides durant dies, coincidint aquests mesos amb la migració i nidificació de les aus.

Les diferents espècies d’animals, especialment mamífers , aus i reptils, han estat observats i fotografiats al mig dels carrers i places, els més destacats han estat els porcs senglars, observant dins de les ciutats grups familiars, amb adults i cries, explorant el territori i buscant aliment (encara que moltes de les imatges són falses), és habitual en pobles i perifèries de grans ciutats.

Serp de ferradura (Coluber hippocrepis)


Aquesta actitud ha estat tema en els mitjans de comunicació, tant premsa escrita com TV, realitzant comentaris tots dirigits cap el dolent que és aquesta actitud, sense parar-se en altres aspectes.

De la mateixa manera s’han observat cabres salvatges, a la Sénia, fins i tot algun cabirol a la població de Costur, serps en les Alqueries, a més de moltes espècies d’aus com la gavina corsa, espècie catalogada com a «perill d’extinció«, explorant els carrers del municipi de Vila-real, sent una oportunitat de veure espècies d’animals salvatges prop de casa nostra.

Gavina corsa (Larus audouinii)

Destacable també han estat i coincidint en l’època de nidificació, veure espècies de fringíl·lids nidificant i alimentant-se de les plantes i arbustos que han crescut en parcs infantils i patis de les escoles sense xiquets. Sent les espècies més beneficioses les caderneres, gafarrons, verderols i merles, espècies que durant el confinament s’han fet molt més visibles dins de les ciutats.

Des del GER, ens alegrem d’aquest fet, demostrant que la disminució de l’activitat humana, no només redueix els nivells de contaminació atmosfèrica i acústics, sinó facilita l’hàbitat idoni per a la nidificació d’espècies molt escasses com la cadernera comú i el verderol, entre d’altres.

cardanera jove (Carduelis carduelis)
verderol comú (Chloris chloris)

Aquest comportament, lluny de ser perjudicial per als humans, ens ha de fer reflexionar i aprendre dels animals, aquests simplement van explorant i ocupant espais buits, encara que estiguin molt humanitzats, simplement necessiten de tranquil·litat, seguretat i aliment per a ells i les seves cries.

NO ÉS UNA INVASIÓ NI SÓN PLAGUES.

AFAVOREIX ESPAIS TRANQUILS PER ALS ANIMALS.

COVID-19. FASE 2 & NATURALISTES

Per fi a la Fase 2 els naturalistes ens hem pogut desplaçar-nos a les muntanyes carregats amb els nostres telescopis, prismàtics i càmeres de fotos.
Després que el Covid-19, el coronavirus ha provocat la mort de gairebé 30 mil persones i contagiats a 243.928 persones (amb prova PCR confirmada), encara que les dades són tan confuses que aquestes xifres podrien duplicar-se a Espanya.

Ara sembla que tot va millor, encara que no cal baixar la guàrdia, no hem de pensar que tot ha passat, i que va a ser tot com abans. Hem de seguir estant vigilants, amb l’ús de marcareta, rentat de mans continu, gel hidroalcohólic i mantenint la distància de seguretat de 2 metres, això evités els temits rebrots i tornar enrere, tirant al fem tot el que hem aconseguit fins ara.

La imagen tiene un atributo ALT vacío; su nombre de archivo es Covid-19-Fase-2-13-06-2020_MG_7292.jpg


Coneixent l’anterior, els naturalistes / ecologistes, hem pogut seguir amb els nostres treballs de control i seguiment de la nidificació de grans rapinyaires, així com altres aus en altres zones i aiguamolls costaners (Prat de Cabanes, desembocadura riu Millars, marjal Pou de Nules, així com en les marjals de Xilxes, la Llosa i Almenara).

Ara que estem a meitat del mes de juny, els nius d’àguila de panxa blanca ja estan buits, els polls ja han saltat de el niu i han començat la seva aventura en solitari, encara que durant un parell de mesos romandran amb els pares, aprenent les diferents formes de alimentar-se i perfeccionant el vol i planatge. En aquesta època, per a nosaltres, és molt difícil localitzar-los i comptabilitzar-los, pel fet que els polls volanders són molt esquius, es desplacen a llargues distàncies i cal invertir un gran nombre d’hores per poder detectar-los.
Pel que fa a l’àguila real encara hem pogut arribar a temps, i pot veure els pollos en el niu, polls enormes ja pràcticament a punt de volar, el que ens ha facilitat el recompte de les parelles reproductores i els polls nascuts.

Niu d’àguila panxa blanca sense polls. Foto GER (Sergi)
Niu àguila real amb polls grans. Foto GER (Sergi)

Fins pràcticament al final d’aquest mes de juny tenim planificat el seguir visitant territoris d’àguila real, aufrany i voltor comú amb polls encara en el niu, i alguns rapinyaires forestals com l’àguila calçada, que els polls romanen en el niu pràcticament fins al mes de agost, el que facilités la nostra tasca.

Membre del GER, Lledó. Bco Juanela (Villahermosa – Penyagolosa)
Membres del GER, Sergi i Juanlu. Serra d’Irta


Posteriorment el nostre esforç se centrà en la localització i identificació de perills per a les rapinyaires, especialment centrat en localitzar torretes i línies elèctriques perilloses, així com basses d’aigua antiincendis o regadiu, entre d’altres.