Per fi a la Fase 2 els naturalistes ens hem pogut desplaçar-nos a les muntanyes carregats amb els nostres telescopis, prismàtics i càmeres de fotos.
Després que el Covid-19, el coronavirus ha provocat la mort de gairebé 30 mil persones i contagiats a 243.928 persones (amb prova PCR confirmada), encara que les dades són tan confuses que aquestes xifres podrien duplicar-se a Espanya.
Ara sembla que tot va millor, encara que no cal baixar la guàrdia, no hem de pensar que tot ha passat, i que va a ser tot com abans. Hem de seguir estant vigilants, amb l’ús de marcareta, rentat de mans continu, gel hidroalcohólic i mantenint la distància de seguretat de 2 metres, això evités els temits rebrots i tornar enrere, tirant al fem tot el que hem aconseguit fins ara.
Coneixent l’anterior, els naturalistes / ecologistes, hem pogut seguir amb els nostres treballs de control i seguiment de la nidificació de grans rapinyaires, així com altres aus en altres zones i aiguamolls costaners (Prat de Cabanes, desembocadura riu Millars, marjal Pou de Nules, així com en les marjals de Xilxes, la Llosa i Almenara).
Ara que estem a meitat del mes de juny, els nius d’àguila de panxa blanca ja estan buits, els polls ja han saltat de el niu i han començat la seva aventura en solitari, encara que durant un parell de mesos romandran amb els pares, aprenent les diferents formes de alimentar-se i perfeccionant el vol i planatge. En aquesta època, per a nosaltres, és molt difícil localitzar-los i comptabilitzar-los, pel fet que els polls volanders són molt esquius, es desplacen a llargues distàncies i cal invertir un gran nombre d’hores per poder detectar-los.
Pel que fa a l’àguila real encara hem pogut arribar a temps, i pot veure els pollos en el niu, polls enormes ja pràcticament a punt de volar, el que ens ha facilitat el recompte de les parelles reproductores i els polls nascuts.
Fins pràcticament al final d’aquest mes de juny tenim planificat el seguir visitant territoris d’àguila real, aufrany i voltor comú amb polls encara en el niu, i alguns rapinyaires forestals com l’àguila calçada, que els polls romanen en el niu pràcticament fins al mes de agost, el que facilités la nostra tasca.
Posteriorment el nostre esforç se centrà en la localització i identificació de perills per a les rapinyaires, especialment centrat en localitzar torretes i línies elèctriques perilloses, així com basses d’aigua antiincendis o regadiu, entre d’altres.