El GER-EA inicia el control reproductiu de l’àguila de panxa blanca i reial. Febrer-2012

Un any més membres del Grup d’Estudi i Protecció dels rapinyaires inicien el control reproductiu anual d’àguila de panxa blanca i real. El cens es fa a tota la província de Castelló, concentrant els esforços principalment en els territoris ocupats en els últims cinc anys. Respecte a les dades de l’any passat, en alguns territori amb bones reproduccions, es van observar fracassos tant en àguila real com en àguila de panxa blanca, igual com van vore territoris on no es va poder detectar la reproducció en cap niu conegut. Aquest fet fa que no baixem la guàrdia davant aquests moviments i davant possibles espolis com els ocorreguts al Baix Maestrat l’any passat.       

Adults volan i posats a un lloc de descans d’àguila de panxa blanca. Sª d’Espadà. Fotos Josep Bort

Per part del GER-EA, anem a enviar un escrit a la Direcció Territorial de la Conselleria de Medi Ambient, com altres anys, informant-los que anem a iniciar l control de les rapinyaires, on col · loquem nom i DNI de les persones que realitzarem el cens.

Per al control dels territoris i en el cas del cens d’àguila reial i àguila de panxa blanca, les visites es distribueixen de forma genèrica a:

Primeres visites: entre l’1 de gener i principi de març. Amb l’objectiu de la detecció de l’ocupació o no, dels territoris i les zones de cria.

Segones visites: Final de març i tot abril, per detectar la presència dels rapinyaires en actitud d’incubació o observació de petits polls.

Terceres visites: Durant el mes de maig – juny. Per comptabilitzar el nombre de polls grans al niu (polls supervivents).

Quartes visites: Durant els mesos de juliol – agost. Per detectar presència de joves volanders que no hagin pogut ser detectats en les anteriors visites.

La observació i filmació de les aus, amb telescopis ia gran distància, deu assegurant la NO interferència de la nostra presència amb l’activitat normal de les àguiles. De fet els nostres majors esforços se centren en parelles desconegudes o poc controlades per altres persones o organismes.

A la vegada aquestes visites ens permeten tenir un coneixement millor de la zona i poden detectar possibles amenaces a les zones de cria, com les col · locació de piquetes i elements d’escalada en les proximitat dels nius, com les trobades a Montanejos (b º Maimona), Argelita (Font dels Ignacios), Ludiente (Salt del Cavall), Vilanova d’Alcolea, localització de rapinyaires electrocutades (Segorbe, Vilanova d’Alcolea), caça furtiva, espolis (Xert), desaparició de pollets en el niu, o molèsties per excursionistes o motos de trial a les voltants dels nius (Benitandús), aspectes que es comuniquen a la Conselleria directament o indirectament.

 

  Control d’una zona d’àguila de panxa blanca. La distància element fonamental per evitar molèsties.
Etiquetado , .Enlace para bookmark : Enlace permanente.

Comentarios cerrados.