El 16 de desembre 2014, fent el cens de rapinyaires hivernants a la província de Castelló, organitzat pel GER–EA, es va detectar un arpellot totalment gris clar a la zona coneguda com la marjal de Nules – Moncofa. Al principi i causa de la distància, es va anotar a la llibreta de camp com arpella pàl·lida mascle (Circus cyaneus). Un cop a casa i visualitzant les fotos realitzades, observem que l’arpellot presentava totes les característiques d’un arpella pàl.lida russa (Circus macrourus) mascle.
L’actitud de l’au era similar a la detectada en aquest grup rapinyaires (arpellot cendrós, arpellot pàl·lid, arpellot de marjal), realitzant vols a molt poca altura de prospecció, vols pròspecció, de seguidament, fins i tot vols de persecució darrere d’algun passeriforme, abundants en la zona, amb gran rapidesa i moviments acrobàtics. En aquesta ocasió vam ser testimonis de la captura d’un pinsà (Fringilla coelebs), que va ser consumit a terra.
El que més ens va cridar l’atenció va ser les taques negres en forma de falca de les plomes primàries, a més d’una coloració gris molt pàl·lida, gairebé blanca per les parts inferiors i gris una mica més fosc en la part superior del cos i la part de coll i cap. Un altre aspecte era que no es detectava un carpó blanc molt destacat com en les altres espècies de arpellots. Finalment s’observa la presència de 4 primàries molt destacades, com l’arpellot cendrós, encara que aquests rapinyaire no està durant l’hivern a Castelló, i que el diferencia de l’arpella pàl.lida amb 5 plomes primàries molt destacades, amb l’ala més punxeguda que el pàl·lid amb ales mes amples i punta arrodonida.
Segons el llibre «Rapaces Europeas. Guía para identificarlas en vuelo» de RF Porter et al.1.994. L’au observada correspon a un mascle en la seu 3r any (uns dos anys d’edat), el plomatge és una mica més brut que el mascle adult, igual que la falca negra de les primàries menys definida, el cap és una mica més gris i pot observar-se restes de la mitja lluna fosca en cobertores de les orelles, així com una taca clara al clatell i un feble collaret, un lleu barrat a la cua i les supracobertores cabals blanquinoses finament barreadas de gris.
Joan Lluis Bort y Josep Bort, vam tornar a la zona el passat 18/12/2014, sense poder veure l’arpella pàl.lida russa . Des d’aquesta zona ens traslladem a observar al capsot pàl.lid a la marjal d’Almenara al costat d’altres ornitólecs. Posteriorment ens desplacem a la marjal de Xilxes per realitzar un recompte de les espècies d’aus d’aquesta zona, observant de nou l’arpella pàl.lida russa, aquesta vegada remuntant en un cicleo per assolir alçada i desplaçar-se en vol de creuer cap al SW, desapareixent.
http://www.reservoirbirds.com/Articles/RBAR_000006.pdf