Dissabte passat 23-01-2016, membres del Grup d’Estudi i Protecció dels rapinyaires-Ecologistes en Acció (GER-EA) i de SEO-castelló, vam realitzar un recorregut en barca des del port de Castelló fins a la piscifactoria de Borriana. Embarquem Marta Ibáñez, Jordi Miralles, Pepe Greño, Juanvi Capella, Juan Luis Bort, Josep Bort, Javi Quintana i el patró del vaixell Cristobal.
El dia va ser ideal, el mar en calma, vent nul, visibilitat regular a primera hora per la boira, però després molt bona.
L’objectiu del viatge va ser la identificació i fotografia d’aus i mamífers marins propers a la costa.
A les 8 h. vam sortir del port en direcció de la piscifactoria que hi ha davant de la costa de Borriana, ja que en aquesta zona es concentrava un petit grup de gavines i xatracs que aprofitaven el menjar que llançaven dins de les gàbies.
Des del primer moment vam començar a llançar trossos de pa per la borda, per atraure les gavines del port i que aquestes cridessin l’atenció de les altres aus marines.
Al principi costa un poquet el atraure les gavines ja que hi havia molta boira que dificultava la visibilitat. A mesura que anàvem allunyant-nos de la costa s’anaven concentrant més i més gavines vulgars, capnegres, gavinots argentats mediterranis, foscos, fins que va aparèixer el primer mascarell, un adult, el qual ens passa per sobre de la barca en diverses ocasions, realitzant espectaculars picats davant de nosaltres, IMPRESSIONANT¡¡¡¡, penetren en l’aigua com fletxes.
A poc a poc el temps millorava i sortit el sol, facilitant l’observació i identificació de les aus, les primeres baldrigues balear van aparèixer, sent atretes cap a la barca per les altres gavines i el menjar que llançàvem.
Posteriorment tres mascarells més es van apropar, un subadulto i dos adults, buscant els peixos que llançàvem des de la barca. Realment va ser un espectacle veure com en ple aire canviaven el trajecte per posicionar-se i llançar-se en picat.
Un cop de tornada al port més i més baldrigues balears (Puffinus mauretanicus) s’apropaven a la barca, lluitant amb les gavines pels trossos de peix. Tot i que les baldrigues tenien avantatge a llançar-se sobre l’aigua i bussejar a la recerca del menjar, aspecte que no podien fer les gavines (escenes de persecució d’una gavina fosca a una baldriga desapareixen dintre d’aigua).
Al moment apareix una altra au marina un autèntic predador, el Paràsit gros, que perseguint a les gavines que portaven menjar els feia tirar-lo, per a ell capturar-lo en vol o un cop caigut al mar. Una i altra vegada realitzava la mateixa tècnica perseguint les gavines en vol, arribant a llançar-se sobre o picar les ales i cossos, fins que la gavina deixava caure el menjar.
Mentrestant algunes gavines esperaven que sortissin les baldrigues del mar amb els peixos per fer el mateix que el parasit gros, esperant treure-li el menjar, la dita es pot aplicar «menjar o ser menjat» o «empassar o quedar-te sense aliment». Tot un espectacle davant dels nostres ulls, intentant plasmar aquestes úniques escenes que des de la costa és impossible veure-les, amb les nostres càmeres de fotos.
En entrar al port, vam poder gaudir d’un parell de cauets comuns que vam veure a la llunyania quan sortim, les dues estaven tranquil·lament descansant sobre l’aigua, donant-nos l’oportunitat de gaudir i fotografiar amb tota tranquil·litat, gràcies a la maniobra que va fer Cristobal amb la barca.
Les espècies identificades van ser per una banda les gavines usuals en aquesta època com, gavinot fosc (Larus fuscus), gavinot argentat mediterrani (Larus michahellis), gavina vulgar (Chroicocephalus ridibundus), gavina capnegra (Larus melanocephalus) i gavina corsa (Larus audouinii), a més de corba marina grossa (Phalacrocorax carbo) i corba marina emplomallada (Phalacrocorax aristotelis). El més interessant que observem ser les aus marines que no s’acosten a la costa com, els mascarells atlàntics (Morus bassanus), les baldrigues balears (Puffinus mauretanicus), les cauets comuns (Alca torda) i el paràsit gros (Stercorarius skua), encara que ens vam quedar amb les ganes de veure dofins.
Una activitat molt interessant i que pensem repetir en breu si les negociacions i les condicions i els companys dels diferents grups naturalistes així ho manifesten.
Fotos: Juanvi Capella, Pepe Greño i Josep Bort
Més fotos ací: https://goo.gl/photos/FsoPNdsngssGmDrm6